everythinggreen

Vegetariska/veganska (näringsrika) recept, tips & inspiration.

Linsgryta.

Kategori: Lunch/Middag

 
Du behöver:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1-2 tsk röd currypasta
5 dl vatten
2 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
1/2 blomkålshuvud
Ev 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 påse (ca 70 g) bladspenat

Tillbehör:
Lime
Koriander
Matyoghurt
Cashewnötter
Bröd

Gör såhär:
Stek lök, vitlök, currypasta och tomatpuré i olja i några minuter. Tillsätt vatten, linser, kokosmjölk och eventuellt grönsaksbuljong och låt puttra ca 10 min. Skär blomkålen i buketter och koka med i 10 min till. Smaka av med salt och peppar och vänd ner spenatbladen. Servera med koriander, cashewnötter, lime, matyoghurt och bröd.
 

Tortillapizza.

Kategori: Lunch/Middag

 
Du behöver:
Tortillabröd (det finns speciella för att göra pizza)
Tomatsås (jag köpte färdig, men det går såklart att göra egen också)
Fetaost
Pesto
Tomat
Spenat
Pinjenötter
Parmesanost
Inlagd kronärtskocka
Honung

Gör såhär:
Bred ut tomatsåsen på bröden, toppa med samtliga ingredienser och avsluta med att riva över parmesanost. Ringla över honung och krydda med svartpeppar. Grädda i 250 grader i ca 5-10 minuter.
 

Tofu med grönsaker och fetaost.

Kategori: Lunch/Middag

 
Tofun kan ätas både kall och varm. Jag valde att steka den i lite olja några minuter tills den fått en gyllenbrun färg. Tofun är rik på både fullvärdigt protein och järn och innehåller även magnesium och kalcium.