everythinggreen

Vegetariska/veganska (näringsrika) recept, tips & inspiration.

Pumpasoppa.

Kategori: Lunch/Middag



Du behöver (för ca 3 port.):
1/2 butternutpumpa
1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
4-6 dl kokosmjölkdryck
Ingefära
Ca 1/2-1 tsk sambal oelek
1/2 grönsaksbuljongtärning
Citron
Koriander
Chiliflakes
Sesamfrön

Gör såhär:
Skala och dela pumpa och lök i mindre bitar. Stek i olja i några minuter och tillsätt därefter sambal oelek och ingefära efter smak. Häll i kokosmjölk och buljongtärning och låt koka ca 10-15 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt, citron och ev mer kryddor. Servera med färsk koriander, chiliflakes och sesamfrön.


Fri från mejeriprodukter.

 

Smoothie-/chiabowl.

Kategori: Frukost

 
Du behöver (för smoothien):
1/2 banan
Ca 1 dl mango (färsk eller fryst)
Kanel
Kardemumma
Ca 1 msk mjölk (jag använde kokosmjölkdryck)

(för chiapuddingen):
1 dl mjölk (jag använde kokosmjölkdryck)
1-2 msk chiafrön
1/2 krm vaniljpulver

Gör såhär:
Blanda mjölk med chiafrön och vaniljpulver och låt stå minst en timme. Blanda igen och häll upp i en skål. Mixa samman banan, mango, mjölk, kanel och kardemumma och häll upp även smoothien i skålen. Toppa med ex gojibär, hampafrön, kokoschips och myntablad.

Fritt från mejeriprodukter (om du använder annat än komjölk) och gluten.


 

Pumpasallad.

Kategori: Lunch/Middag

 
 
Du behöver (för ca 2 port):
1/2 butternutpumpa
1/2 zucchini
4-5 Champinjoner
1 Rödlök
Ruccula
Fetaost
Pumpakärnor
Olivolja
Flingsalt
Timjan

Gör såhär:
Dela pumpan på mitten, skala och skär i mindre bitar. Dela även zucchini, rödlök och champinjoner och lägg i en ugnsform eller på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt och timjan. Sätt in i ugnen på 250 grader i ca 10-15 minuter. Servera med ruccula, fetaost och pumpakärnor.