everythinggreen

Vegetariska/veganska (näringsrika) recept, tips & inspiration.

Böntacos.

Kategori: Lunch/Middag

 
Du behöver (för ca 2 port):
Olivolja
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
Ca 200 g svarta bönor
Ca 100 g majs
Ca 5 st cocktailtomater
1/2 påse (15 g) tacokrydda
Koriander
Salt och peppar
Ca 1 dl vatten

Servera med ex:
Tortillabröd
Blandade salladsblad
Paprika
Naturell yoghurt
Tacosås
Syrad rödlök

Gör såhär:
Hacka och fräs löken i olja tills den mjuknat något. Tillsätt tomater, svarta bönor, majs, tacokrydda och vatten och låt koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar (behövs om du väljer en ekologisk osaltad tacokrydda). Servera med önskade tillbehör.
 

Socker-/glutenfri äppelpaj.

Kategori: Efterrätt



Du behöver:
3-4 äpplen
1 msk kanel 
1 krm vaniljpulver
ca 1 tsk kardemumma
1/2 dl sukrin gold

2-3 dl havregryn (glutenfria)
1 dl mandelmjöl
125 g smör
1/2 dl sukrin gold

Gör såhär:
Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda i en bunke tillsammans med kanel, vaniljpulver, kardemumma och sukrin. Smörj en form och sprid ut äppelklyftorna i botten. Blanda havregryn, mandelmjöl och sukrin med rumsvarmt smör. Lättast är att knåda ihop smeten med händerna. Strö blandningen över äpplena och grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min. Servera med exempelvis grädde, vaniljkvarg eller sockerfri glass.

Fri från gluten och raffinerat socker.

 

Ugnsbakade rödbetor och fetaost.

Kategori: Lunch/Middag

 
Du behöver (för ca 2 port):
4-5 rödbetor
Ca 150 g fetaost
Bladspenat
Paprika
Rädisor
Pumpakärnor
Solrosfrön
Balsamico
Olivolja
Salt, Peppar

Gör såhär:
Koka rödbetorna med skalet på i ca 20-30 min. Dra av skalet med händerna, skär i klyftor och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och peppar och smula över fetaost. Ställ in i ugnen på 200 grader (jag använde grillfunktionen för att få mer färg) i ca 10-15 min. Skär paparika och rädisor i bitar och lägg upp på en tallrik tillsammans med bladspenaten. Lägg till sist på de varma rödbetorna och fetaosten och toppa med frön, olivolja och balsamico.